02-08-2008, 13:29
|
#1 |
| Şekey Yöneticiy
Teşekkür Etme: 1.509
995 Mesajina 2.882 Defa Tesekkur edildi
Tecrübe Puanı: 61642659 | YÖK katsayı için koşturuyor YÖK katsayı için koşturuyor YÖK üyeleri Anıtkabir'e beş eksik üyeyle çıktı. Başkan Özcan Anıtkabir defterine yazdığı yazıda 'özgürlük ve saydamlık' sözü verdi. FOTOĞRAF: SERDAR ÖZSOY YÖK Genel Kurulu iki ay aradan sonra ilk kez toplandı. Yoğun gündem nedeniyle imam-hatiplere katsayı eşitliği sağlayacak düzenleme görüşülemedi ancak bunun için 14 Şubat'ta toplanma kararı alındı. Görüşü sorulan Milli Eğitim 'Değişmeli' yanıtı verdi 08/02/2008 (607 kişi okudu) BETÜL KOTAN (Arşivi) ANKARA - Yusuf Ziya Özcan'ın başkanlığında ilk kez toplanan YÖK Genel Kurulu'nda Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme istifa etti. Toplantıda, imam hatiplere üniversiteye girişte katsayı avantajı sağlayacak düzenlemeyi görüşmek için 14 Şubat'ta toplanma kararı alındı.
YÖK Genel Kurulu'nun dünkü toplantısında, içeriğinde katsayı meselesinin de görüşüleceği ÖSS kılavuzu ele alınmadı. İki aydır toplanmayan genel kurulun gündeminin yoğun olduğu, idari ve mali konular ile denklik dosyalarının ele alındığı öğrenildi. YÖK Başkanı Özcan'ın daha ilk genel kurul toplantısında, türban gerginliğinin devam ettiği bir ortamda katsayı meselesini gündeme getirilmesinin gerginliği artıracağı için konuyu ele almaktan vazgeçtiği öğrenildi. Meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişte karşılaştığı katsayı uygulamasının değiştirilmesi halinde ÖSS kılavuzundaki tabloların da sil baştan yenilenmesi gerekeceği için, konunun 14 Şubat'ta yeniden toplanarak ele alınmasına karar verildi. Katsayı meselesinin genel kurul gündemine geleceğinin duyulmasının ardından ortaya konan tepkilerin de geri adım atılmasında etkili olduğu öğrenildi.
Öte yandan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da toplantıya katılmadı. Yarımağan, ÖSS kılavuzunun 'belirlenen başvuru tarihine' yetişmesi için mutlaka bu toplantıda ele alınması gerektiğini dile getirerek, "Kılavuz bugün görüşülmeliydi. Yakın bir zamanda genel kurul bunun için tekrar toplansa bile 2008 ÖSS'nin başvuru tarihini değiştirmek zorunda kalırız" uyarısında bulundu. Yarımağan, sınav tarihinde bir değişiklik olup olmayacağı yönündeki soruya ise "ÖSS, 15 Haziran'da yapılacak. Haziran ayındaki bütün pazarlar Açıköğretim Fakültesi, MEB ve bizim aramızda paylaşılıyor. Başka seçeneğimiz yok" uyarısında bulundu. Çelik: Görüşümüzü paylaştık
Katsayı düzenlemesiyle ilgili olarak ise YÖK'ün Milli Eğitim Bakanlığı'na görüşünü sorduğu öğrenildi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "YÖK, bu hazırlığı yaparken bizim görüşümüzü de soruyor, kendileriyle görüşüyoruz. Paylaşılmıştır, paylaşılacaktır. Katsayı YÖK tarafından görüşülecek" dedi.
Son atamalarla AKP ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından seçilen üyelerin çoğunluğu oluşturduğu genel kurulun başlangıcında, Prof. İsa Eşme başkanvekilliği görevinden istifa etti. Yaklaşık iki ay önce Özcan'ın istifa etmesi yönündeki isteğini geri çeviren Eşme, "Genel kurul toplantısında üyelere danışacağım" demişti. Eşme, yaptığı açıklamada, Özcan'ın Başkanvekilliği yetkilerini kullanmaması isteği nedeniyle 28 Aralık 2007'den başlamak üzere düne kadar olan süreyi izinli olarak geçirdiğini anımsattı. İstifa gerekçesi olarak son atamalarla YÖK Genel Kurulu'nun kompozisyonunun değişmesini gösteren Eşme, toplantıda, Başkan Özcan'ın yeni başkanvekilleriyle daha uyumlu çalışacağı görüşünün ağırlık kazandığı izlenimi edindiğini belirtti. Anıtkabir yerine mescide
YÖK Başkanı, ilk genel kurul toplantısında, yeni üyelerin göreve başmasını gerekçe göstererek Anıtkabir ziyaretini de gündemine aldı. Genel kurul toplantısına verilen ara sırasında toplantıya katılan 19 üyeden 15'i Ata'nın huzuruna çıktı. Anıtkabir ziyaretine YÖK üyelerinden Prof. Dr. Yekta Saraç, Prof. Dr. Atilla Eriş eşinin rahatsızlığı, Prof. Engin Ataç yurtdışında olması, Prof. Necmi Yüzbaşıoğlu uçak rötarı nedenleriyle katılamadı. Başkanla birlikte 15 üyenin Anıtkabir'e hareket ettiği saatlerde Prof. Saraç YÖK mescidine gitti.
Özcan Anıtkabir defterine şöyle yazdı: "Göstermiş olduğunuz çağdaş uygarlık hedeflerine doğru ilerlemede kararlıyız. YÖK Genel Kurulu ve üniversiteler olarak laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine özenle devam edeceğimizi huzurlarınızda tekrarlıyoruz. Amacımız, akademik özgürlük ve üniversite özerkliğinin bütün boyutları ile mevcut olduğu, hesap verilebilirlik, saydamlık ve kalite güvencesini benimsemiş üniversite sistemini gerçekleştirmektir." radikal |
| |