| Hiç Olmamış Farzet,
Teşekkür Etme: 1468
947 Mesajina 2744 Defa Tesekkur edildi
| Kendilerine silah çekeni öldüren 2 kardeş serbest kaldı Kendilerine silah çekeni öldüren 2 kardeş serbest kaldı
8 Şubat 2008
Özgür CEBE/DİYARBAKIR, (DHA) DİYARBAKIR’daki Aşevciler Çarşısı'ndaki seyyar tezgahlarının etrafında dolaşarak müşterilerini rahatsız eden, uyarınca da kendilerine silah çeken hırsızlıktan sabıkalı Abdulaziz Kanaç'ı tabancayla öldüren, arkadaşını da yaralayan 2 kardeş, olayı ‘tahrik altında’ gerçekleştirdikleri gerekçesiyle 6 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, yankesicilik ve hırsızlık suçlarından çok sayıda kaydı bulunan Cihat Şenol ile Abdulaziz Kanaç’ın, seyyar sebzecilik yapan K.B. ve F.B kardeşlerin tezgahlarının çevresinde dolaşarak müşterilerini rahatsız ettikleri, 2 kardeşin ısrarlı uyarılarına rağmen her iki hırsızın olay yerinden ayrılmadıkları ve aralarında tartışma yaşandığı belirtildi. Çevredeki esnafın da olaya müdahale etmesiyle hırsızlar Şenol ve Kanaç’ın olay yerinden uzaklaştırıldıkları, bu esnada sezbecilik yapan 2 kardeşe, “Bekleyin birazdan gelip, ananızı, avradınızı...” diye küfür ettikleri kaydedildi.
İddianamede, olaydan yarım saat sonra her iki hırsızın tekrar gelerek seyyar satıcı K.B’ye silah doğrulttuğu, bunu gören kardeşi F.B.’nin ise hamle yaparak hırsızlardan Cihat Şenol’un elindeki silahı almaya çalıştığı ve bu esnada aralarında boğuşma yaşandığı, hırsız Abdulaziz Kanaç’ın ise arkadaşına yardım etmek için boğuşmaya katıldığı bildirildi. İddianamede, K.B.’nin kendisine ateş edilmemesi için hırsızların elindeki silahı almaya çalıştığı, bunu başaramayınca kardeşinin öldürüleceğini anlayan F.B.’nin üzerinde taşıdığı ruhsatsız tabancayı çıkarıp hırsızlara, “Silahı bırakın” diye bağırdığı, ancak buna aldırış etmeyen hırsızların silahı K.B.’nin başına doğrulttukları sırada, kardeşinin öldürüleceğine kanaat getiren F.B.’nin birkaç kez hırsızlara doğru ateş ettiği ifade edildi. ‘YASAL SAVUNMA ŞARTLARINA UYGUN’
İddianamede, hırsızlardan Abdulaziz Kanaç’ın silahla F.B.’ye doğru ateş etme pozisyonu aldığı, bu esnada düello pozisyonuna benzer bir durumun yaşandığı ve F.B.’nin daha çabuk davranarak silahını ateşlemesi üzerine hırsız Kanaç’ın yaralandığı ve vücuduna isabet eden 4 kurşunla yolda hayatını kaybettiği, Cihat Şenol’un ise yaralandığı belirtildi. İddianamede, sanık F.B.’nin yasal savunma şartlarına uygun sayılabilecek koşullarda, ruhsatsız tabancasıyla kardeşi K.B.’yi ağır ve haksız bir tehlikeden korumak ve kurtarmak amacıyla ateş ederek hırsızlardan 1’inin ölümüne, diğerinin yaralanmasına yol açtığı, bu nedenle her iki kardeş hakkında ‘tahrik altında kasten öldürme’ suçunu düzenleyen lehe olan TCK’nın ilgili maddelerinin uygulanması istendi.
Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya, sanık 2 kardeş ile olayda yaralı kurtulan Cihat Şenol katıldı. Şenol hırsız olmadığını, sadece olay yerinden geçtikleri sırada tartıştıklarını, kendilerine silah sıkılması nedeniyle yaralandığını, arkadaşının ise öldüğünü söyledi. ‘SİLAHI KAFAMA DAYADILAR’
K.B. ise, müşterilerini rahatsız eden bu kişilerle tartıştıklarını belirterek şunları anlattı:
“Gitmemekte direnince aramızda kavga çıktı, sonra bizi tehdit edip bir süre sonra silahlı şekilde geri geldiler. Aramızda boğuşma çıktı, ağabeyim F.B., ölen Abdulaziz Kanaç’a silahını bırakmasını istedi. Ancak kafama doğrultunca ağabeyim de kendi silahını Kanaç’ın bacağına dayadıktan sonra 1 el ateş etti. Yine silahı bırakmayınca ağabeyim benim öldürüleceğimi düşünerek Kanaç’ın yakın mesafeden karnına ateş etti. ikimiz de yere düştük. Bu esnada silahı Cihat Şenol eline geçirip ağabeyime doğrulttu, aralarında bir düello pozisyonu yaşandı. Ağabeyim birkaç el daha ateş edince Cihat yaralandı ve yere düştü, sonra ağabeyim bana, ‘Vur hayatımızla oynadı, vur’ dedi. Ama ben buna rağmen ateş etmedim. Sonra onlara ait silahı da alarak olay yerinden ayrıldık ve daha sonra yakalandık.” ‘KARDEŞİMİ ÖLDÜRECEKLERDİ’
F.B. ise, hırsızların kavga sonrası, ‘Ekmeğimizle oynayanın hayatıyla oynarız’ şeklinde kendilerini tehdit ettiğini belirterek şöyle konuştu:
“Kardeşimi dövdüklerini görünce üzerimdeki silahla Abdulaziz’in ayağına bir el sıktım. Yere düştü, ancak silahı elinden bırakmıyordu. Sonra kardeşimi öldüreceklerini düşünerek birkaç el daha ateş ettim. Sonra silahı Cihat ele geçirdi ve tekrar bize doğrulttu, bu esnada ben 7- 8 el daha ateş ettim ve yaralanıp yere düştü. O anki öfkeyle kardeşime, ‘Sık buna’ dedim, ama kardeşim ateş etmedi. Sonra Cihat’ın üzerinde levye ve tornavida vardı, esnafın da araya girmesiyle üzerindeki silahla diğer aletleri alıp olay yerinden ayrıldık.”
Görgü tanıklarının da olayı bu şekilde doğrulaması üzerine, sanıkların tahliyesine karar veren mahkeme, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
__________________ Sabrımla
yazı tura
oynama[.] |