Tekil Mesaj Gösterimi
Eski 11-08-2006, 14:25   #2
Misafir
Admin

Misafir - ait Avatar

Teşekkür Etme: 3247
1853 Mesajina 7156 Defa Tesekkur edildi
Tecrübe Puanı: 31 Misafir Baktabul'un ÇılgınıMisafir Baktabul'un ÇılgınıMisafir Baktabul'un ÇılgınıMisafir Baktabul'un ÇılgınıMisafir Baktabul'un ÇılgınıMisafir Baktabul'un ÇılgınıMisafir Baktabul'un ÇılgınıMisafir Baktabul'un ÇılgınıMisafir Baktabul'un ÇılgınıMisafir Baktabul'un ÇılgınıMisafir Baktabul'un Çılgını
Tanımlı Sıfırdan Flash Dersleri

Merhabalar;
Bir anlık gazla okulda öğrenmeye başladığım flash hakkında öğrendiklerimi sizlerla paylaşmak istedim bakalım neler olucak diyip uzatmadan başlıyorum...
Gerekenler:
Macromedia Flash 8 trial download
Öncelikle frame mantığını bugun öğrendiğim kadarıyla anlatmak istiyorum.Frame bir çeşit şeffaf kağıt gibi düşünülebilir yerleştirdiğimiz şekillerin hareket edebilmesi için framelerin hareket ettirilmesi gereklidir yani kağıtın kenarına birbirini takip eden resimler çizip hızlıca çevirmekle frameleri yerleştirmek ve izlemek aynı mantık.
ilk önce hareket eden nesneler nasıl yapılıyor ona bir bakalım...

Okla gösterdiğim kutucuğa frame adını veriyoruz öncelikle 1. frame mimizi seçiyoruz,ardından sol tarafta gördüğünüz oval tool seçiyoruz ardından kagitta herhangi bir noktaya bir daire yapıyoruz,bizim amacımız daireyi hareket ettiren bir flash yapmaktı bunun için flashda animasyon yapımında kullanılan 2 mantıktan biri olan motion tween kullanmalıyız.Okla gösterdiğim alana sağ tıklarsanız "Create Motion Tween" seçeneğini görüceksiniz önce bu seçeneğe tıklıyoruz ardından istediginiz hıza göre herhangi bir frame seçiyoruz(hız daha sonra tekrar ayarlanabilir) sag tıklıyoruz "Insert Keyframe" seçeneğini seçiyoruz ve görüyoruzki ilk frame den keyframe e kadar bir ok oluştu ve zemin mavi oldu(mavi motion seçeneğinin default rengi).
Devam etmeden önce keyframe mantığınıda anlatmak istedim frame ve keyframe de şu anda aynı nesneler bulunmakta cunku herhangi bir degisiklik yapmadık nesne üzerinde keyframe de uyguladıgımız degisiklik aradaki bos framelerde adım adım değişikliğe sebep olucak ve böylece cismimiz hareket etmeye başlayacak.
Şimdi keyframe sol tıklayıp icindeki dairemizi istedigimiz yönde hareket ettiriyoruz hareket ettirmek için sol toolbardaki en ust en soldaki toolu kullanıcaz (bu toolla yapabiliceklerimizi daha sonra tekrar anlatıcam),nesnemizi keyframede istedigimiz bir yere götürüyoruz.
ilk frame

keyframe

ilk kayan flash nesnemizi basariyla yaptık şimdi ctrl+enter a basıp şaheserimizi izliyebiliriz Fark ettiyseniz animasyonda dairemiz kayıp sonra tekrar başa dönücektir bu olayı daha güzel göstertmek için 60. frame e sag tıklıyıp insert keyframe dersek ve içindekileri siler ilk framdeki nesneyi seçip copy dedikten sonra 60. frame i seçip paste in place seçeneğini kullanırsak nesne kopaylandıgı sayfadaki yerini otomatik olarak bulacaktır.Artık ctrl+enter yaptığınızda cisminiz kaydiktan sonra eski haline dogru ters harekette bulunacaktır.

İşte en basit bir örnekle motion tween mantığını,frame ve keyframe kavramlarını anlatmaya çalıştım shape mantığınıda yarın anlatırım herhalde...
Çok amatörce bir çalışma olacağını bildirip bu işe bugun 0 dan başladığımıda hatırlatmak isterim
Her türlü sorunuza cevap vermeye çalışıcam şimdi c++ ödevime geri döneyim
İyi Geceler herkese...

Allahın on pulunu bekleye dursun on kul;
Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul.
Necip Fazıl Kısakürek

Fark Yapmazs Mı Acaba ?

Misafir Çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla