Tekil Mesaj Gösterimi
Eski 01-19-2008, 08:59   #1
yaremce
üyelik iptal edildi

:okur: Yargıtay'dan Sonra Danıştay'dan 'Türban' Tepkisi

[Linkleri Gormek İcin Uye Olmalısınız. Uye Olmak icin Tıklayınız...]

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı [Linkleri Gormek İcin Uye Olmalısınız. Uye Olmak icin Tıklayınız...]'nın üniversitelerde türbanı serbest bırakma girişimlerine yönelik açıklamasının ardından Danıştay Başkanlığı'ndan da aynı yönde tepki geldi.

Danıştay Başkanlığı, sözkonusu girişimlerin toplumsal barışı zedeleyeceği uyarısı yaparak, düzenlemenin eğitim kurumlarıyla sınır kalmayacağını vurguladı. Danıştay, girişimin cumhuriyetin kazanımlarına da aykırı olacağını bildirdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı [Linkleri Gormek İcin Uye Olmalısınız. Uye Olmak icin Tıklayınız...]'nın ardından Danıştay Başkanlığı da, [Linkleri Gormek İcin Uye Olmalısınız. Uye Olmak icin Tıklayınız...]'nin ve [Linkleri Gormek İcin Uye Olmalısınız. Uye Olmak icin Tıklayınız...]'nin üniversitelerde türbanı serbest bırakma girişimlerine yönelik sert bir bildiri yayınladı. Danıştay Başkanlar Kurulu adına yapılan açıklamada, Anayasa'da yapılacak yeni düzenlemeler tartışılırken yüksek öğretim kurumlarında türban yasağının kaldırılmasına yönelik girişimler ve ortaya atılan görüşler karşısında, anayasal bir kurum ve yüksek yargı organı olmanın sorumluluğu ile açıklama

yapılmasının zorunlu görüldüğü bildirildi.

ANAYASA MAHKEMESİ VE DANIŞTAY KARARI HATIRLATILDI

Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bu dört niteliğin cumhuriyetin değiştirilemeyecek, değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek anayasal temel hükümleri olduğu hatırlatıldı. Hukukun evrensel ilke ve kurallarını yaşama geçirmeyi amaç edinen devletlerin, kişi hak ve özgürlükleri konusunda yargısal denetim yapan ulusal ve uluslararası yargı organlarının kararlarını gözardı etmemesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, bu kararları bertaraf

edici anayasal ve yasal düzenleme yapmaktan da kaçınılması istendi. Açıklamada, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın, Anayasa'nın başlangıç kısmı ile 2.,10. ve 24. maddeleri kapsamında inceleme ve değerlendirme yaparak kararlarında, laikliğin, cumhuriyetin özü ve ulusal yaşamın temeli olduğu gerçeğinden hareketle dinsel kaynaklı düzenleme ve girişimlerin Anayasa'daki laiklik ilkesi ve laik eğitim kuralları karşısında demokratik bir hak olduğu iddiasının savunulamayacağını vurguladığı anımsatıldı. Açıklamada,

[Linkleri Gormek İcin Uye Olmalısınız. Uye Olmak icin Tıklayınız...]'in de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre üniversitelerin dini simgeleri yasaklama hakkı bulunduğunu belirttiğini ve bu konudaki yasağın AİHS'e aykırı olmadığı sonucuna vardığı kaydedildi.

'KAYGI İLE İZLİYORUZ'

Hukuk devletinin şartlarından en önemlisi olan kuvvetler ayrılığı ilkesine göre Anayasa'da, yasama ve yürütme organları ve idarenin, yargı kararlarına uymak zorunda olduğu ve bunları ortadan kaldırıcı düzenleme yapamayacaklarının açıkça belirlendiğine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu nedenle yeni düzenlemeler yapılırken Anayasamızın temel ve değişmez ilkelerine, yargı kararlarına uygun davranılmaması, bir hukuk devleti olan cumhuriyetimizin kazanımlarına aykırı olacağı gibi

sözkonusu girişimlerin eğitim kurumları ile sınırlı kalmayacağı ve sonuçta toplumsal barışı da zedeleyeceği kaygı ile izlenmektedir".

A.A

Konu mavidamla tarafından (01-19-2008 Saat 12:12 ) de değistirilmistir..
The Following 5 Users Say Thank You to For This Useful Post:
kurtreis06 (01-20-2008), mavidamla (01-19-2008), moonlight (01-20-2008), sefira (01-20-2008), sitare (01-19-2008)