08-17-2007, 06:42
|
#1 |
| Super Moderator
Teşekkür Etme: 6.996
2.680 Mesajina 5.484 Defa Tesekkur edildi
| Her 3 Okul Bİrİncİsİnden Bİrİ AÇikta HER 3 OKUL BİRİNCİSİNDEN BİRİ AÇIKTAÖğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile Yabancı Dil Sınavı (YDS) yerleştirme sonuçları dün açıklandı.
17.08.2007 06:12 ÖSS'yi kazanan veya sınavsız geçiş yapma hakkı bulunan adayların yüzde 58'i 'yerleşemeyeceğini bildiği için' tercih formu göndermedi.
Tercih yapan 920 bin öğrencinin ise yüzde 42'si açıköğretim dışındaki bir yüksekokul veya fakülteye yerleşebildi. Okul birincilerinin yüzde 33'ü açıköğretim dahil hiçbir yere giremezken, ÖSS şampiyonları Boğaziçi, ODTÜ ve Bilkent'i tercih etti. ÖSYM'nin verdiği bilgiye göre ÖSS'yi kazanarak tercih yapan 920 bin adaydan 193 bini 4 yıllık fakülte, 199 bini de 2 yıllık yüksekokul programlarına yerleşti. Öğrencilerin 142 bini açıköğretim lisans programlarına, 91 bini de açıköğretimin ön lisans programlarına girdi. Lisans programlarındaki boş kontenjan sayısı, hesaplama yönteminde bu sene yapılan düzeltme nedeniyle, geçen yıla göre önemli oranda azaldı. Geçen yılki 34 bin 465'lik boş kontenjan bu sene 20 bin 490'a geriledi. Lisans programlarındaki 11 bin 210 boş kontenjanın tamamına yakını KKTC (6 bin 269) ile vakıf üniversitelerinde (3 bin 741) oluştu. Okul birincilerinin üniversiteli olma oranı ise geçen yılla aynı oldu. 2007-ÖSS'ye 7 bin 644 okul birincisi başvururken, bunlardan 5 bin 124'ü bir yükseköğretim programına yerleşebildi. Okul birincilerine özel kontenjan ayrılmasına rağmen 2 bin 520'si açıköğretim dahil hiçbir yere yerleşemeyerek açıkta kaldı. Bu yıl okul birincilerinin 3 bin 854'ü bir fakülteye girerken, 999'u sınavsız, 19'u sınavlı olarak iki yıllık bir yüksekokula, 252'si de açıköğretim fakültesine yerleşti. Şampiyonların tercihi ODTÜ ÖSS ve YDS'de birinci olan öğrencilerin tercihi Boğaziçi, ODTÜ, Sabancı, Bilkent, Galatasaray ve İstanbul üniversiteleri oldu. Sayısal-2 ve İngilizce dil puan türünde birinci olan Yücel Nalbantoğlu, Sabancı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programı'na "Üstün Başarı Bursu" ile yerleşti. Sözel-2 ve Fransızca dil puan türünde birinci olan Çağrı Sert, Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü'ne girdi. Eşit Ağırlık-2 puan türünde birinci olan Fatih Karataş, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nde burslu olarak okumaya hak kazandı. YDS'de Almanca dil puanı birincisi Efe Okur da Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne yerleşti. İngilizce dil puan türünün iki birincisinden biri olan Ege Sinan Torun ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne (İngilizce) girdi. Geçmiş yıllardaki gibi bu yıl da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ÖSS yerleştirme başarısı oldukça düşük çıktı. İstanbul'dan 117 bin, Ankara'dan 52 bin, İzmir'den 36 bin, Bursa'dan 21 bin öğrenci lisans, önlisans ve açıköğretim dahil bir yükseköğretim programına yerleşti. Doğu ve Güneydoğu'daki illerin ise çoğunlukla iki yıllık yüksekokul ve açıköğretim fakültesine öğrenci yerleştirdiği görüldü. Buna rağmen Bayburt sadece 669, Ardahan 622, Tunceli 773, Kilis 964, Şırnak 1146, Hakkari bin 367, Iğdır bin 219 öğrenciyi üniversiteli yapabildi. İHL'lerin yüzde 91'i üniversiteli Bu sene lisans programlarına öğrenci yerleştirmede en başarılı lise yüzde 62,5 ile özel fen liseleri olurken, bu liselerden sınava başvuran 2 bin 909 öğrenciden bin 820'si üniversiteye yerleşti. Resmi fen liselerinden ise sınava başvuran 7 bin adaydan 4 bin 348'i üniversiteli oldu. Lisans programlarına yerleştirme başarısı açısından özel ve resmi fen liselerini öğretmen liseleri izlerken (yüzde 59,7), Anadolu liselerinden sınava giren 97 bin adayın 47 bini bir yükseköğretim programına yerleşti. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu sene lisans, önlisans ve açıköğretim dahil toplam yerleştirme oranında ilginç bir şekilde en başarılı liseler meslek liseleri çıktı. Meslek liselerinden sınava giren öğrenci sayısının azalması ve yerleşen öğrencilerin tamamına yakınının yüksekokullar ile açıköğretim fakültelerine sınavsız girmesi nedeniyle yerleşme oranları yüksek çıktı. İmam hatip liselerinden sınava giren 30 bin 710 adayın 27 bin 993'ü bir yükseköğretim programına yerleşti. Böylece imam hatip mezunlarından bu sene ÖSS'ye girenlerin yüzde 91'i üniversiteye girmiş oldu. Benzer durum diğer meslek liseleri için de geçerli oldu. Ticaret meslek liselerinden sınava giren 65 bin 675 öğrenciden sadece 937'si bir fakülteye girebilirken, toplam 56 bin 650'si (yüzde 86) sınavsız yüksekokullar ve açıköğretime girdi. Genel liselerin yerleşme oranı ise yüzde 27'de kaldı. haberturk alintidir |
| |